Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Veel drinken en plassen bij een konijn

Konijnen die urinebrand hebben gekregen door een E. cuniculi

Hoeveel drinkt een konijn ....
Normaal drinkt een konijn rond de 50 - 100 ml water per kg lichaamsgewicht. Dit is afhankelijk van het soort voer dat er gegeten wordt, is het droog of zit er vocht bij.

Wanneer spreken we van veel drinken en plassen (PU/PD) ....
Als een konijn meer dan 100 ml water per kg lichaamsgewicht drinkt dan spreken we van veel drinken. Dit wordt ook wel PU = polyurie en PD = polydipsie genoemd.

Symptomen veel drinken ....
Als een konijn opvallend vaak bij het waterbakje zit en daar uit drinkt, of als er vaak aan het waterflesje zit dan spreken we van veel drinken. Opvallend is bij een infectie van E. cuniculi (in de nieren) dat het konijn de gehele dag aan het lurken is aan het flesje, het blijft maar drinken.

Symptomen van veel drinken ....
Als het hok natter is dan normaal, een zindelijk konijn onzindelijk is geworden, er door urine lekken een ontsteking is van de huid aan de onderkant van het konijn dan is er sprake van veel plassen.

Oorzaken van het vele drinken kunnen zijn:
NB: onderaan deze pagina kun je op deze ziektes doorklikken / verder lezen ....

  • Stress, pijn
  • Blaasproblemen
  • - Blaasontsteking
  • - Blaaszand
  • - Blaasstenen
  • Nierfalen
  • Nierbekkenontsteking = pyelonefritis
  • E. cuniculi
  • Baarmoederontsteking, - tumor
  • "Suikerziekte" (tussen aanhalingstekens, hebben we nog niet aan kunnen tonen)

    De urine van het konijn kunnen we onderzoeken

    Hoe kunnen we aantonen wat er aan de hand is ....

    1. Urineonderzoek ....
    Urine onderzoek door middel van een combur stick kan aangeven of er wel of geen bloed in de urine aanwezig is, Dierenkliniek Wilhelminapark Utrecht

  • Allereerst wordt de kleur, geur, helderheid bekeken.
    Normale urine van het konijn is helder tot licht troebel. De kleur is doorzichtig tot geel, geelbruin. En normale urine ruikt een beetje maar stinkt niet.
    Urine kan verder worden bekeken op:
  • 1 A: Urinestick
  • 1 B: Sediment
  • 1 C: SG of soortelijk gewicht
  • 1 D: Eiwit - kreatinine ratio
  • 1 E: Bacteriologisch onderzoek

    Ad 1 A: urinestick ....
    Op de urine stick kun je zien of de rood of oranje verkleurde urine bloed bevat of dat er kleurstof aanwezig is. Normaal zit er geen bloed in de urine. Verder kan de ph (normaal rond 8-9) worden gemeten en of er suiker aanwezig is (normaal niet).

    Ad 1 B: Het sediment ....
    Als we de urine afdraaien dan kan deze bekeken met de microscoop. Er kan gekeken worden naar rode, witte bloedcellen, niercellen en kristallen die in de urine kunnen zitten.

    Ad 1 C: SG of soortelijk gewicht ....
    Dit is een bruikbare maar lastige bij het konijn, lastiger te interpreteren dan bij een hond of een kat.
    Bij een hond is het SG: 1.015 - 1.045, bij een kat 1.030 - 1.050. Onder de lage waarde is er pu/pd.
    Bij het konijn is het SG 1.003 - 1.036. Dit is een veel lagere en bredere marge dan die bij een hond of een kat. Het is lastig om alleen met het SG een uitspraak bij het konijn te doen over een evt oorzaak!
    Wat ons opvalt is dat bij een laag SG er vaak sprake is van E. cuniculi in de nieren bij een SG van 1.003 - 1.010. Nierfalen 1.012 - 1.017. En blaaszand of stenen bij een SG > 1.036.

    Bacteriologisch urinekweek de uricult Ad 1. D: Eiwit - kreatinine ratio
    Net als bij de hond en de kat kijken we in de urine naar de hoeveelheid eiwit en kreatinine bij het konijn. Aan deze waarde kan afgelezen worden of er normale nieren zijn of dat er aanwijzing zijn voor een beginnend nierfalen, een ernstig nierfalen of een nierbekkenontsteking aanwezig is.

    Ad 1 D: Bacteriologisch onderzoek ....
    We kunnen met behulp van een kweek testen of er bacterien aanwezig zijn in de urine. Normaal zijn er geen bacterien te vinden in urine. We gebruiken hiervoor een uricult in huis test of we sturen de urine in naar speciale laboratoria.

    Het bloed van het konijn kunnen we onderzoeken in huis, of we sturen het in voor verdere diagnostiek

    2. Bloedonderzoek ....
    Naast het urineonderzoek voeren we ook bloedonderzoek uit om na te gaan wat de oorzaak van het vele drinken is. Sommige testen voeren we in huis uit, andere bloedtesten gaan naar speciale laboratoria voor verdere diagnostiek. Te denken valt aan nierfalen, leverproblemen, ontstekingen, de hoogte van calcium en fosfaat, E. cuniculi en nog veel meer. Eigenlijk teveel om hier te bespreken, zie bij de verschillende aandoeningen wat we zoal laten testen.

    Het bloed nemen we af in de hals of uit een achterpoot. Uit de oorvene kan ook maar die zijn eigenlijk te klein om goed bloed af te nemen.

    3. Bloeddruk meting ....
    Als een konijn verdacht wordt van een nierprobleem dan meten we de bloeddruk om te zien of we bloeddruk verlagende medicijnen kunnen geven. Lees verder over de bloeddruk meting bij het konijn ....

    Paraveterinaire assistentes Irene en Joyce bekijken een rontgenfoto van een konijn met blaaszand

    4. Rontgenfoto .....
    Een rontgenfoto is vooral handig als er een verdenking is van een blaasprobleem veroorzaakt door blaasstenen of blaaszand.

    Echografisch onderzoek .... Een echografisch onderzoek laten we uitvoeren bij dierenarts specialist hans Garretsen www.vetecho.nl. Met een echo kunnen de organen in de buik ged nagekeken worden. Dan worden de nieren gecontroleerd of er een verdenking van een nierbekkenontsteking of afwijkingen in de lever.

    Lees verder over deze oorzaken van veel drinken en plassen bij het konijn

  • Stress of pijn

    Door stress, pijn of irritatie van bijvoorbeeld een haak of een scherpe punt op de kiezen kan er een wondje in het slijmvlies van de bek ontstaan. Hierop zien we regelmatig dat konijnen meer gaan drinken.

    Als een konijn haken hefet die in het slijmvlies steken zien we dat ze er meer door kunnen gaan drinken

    Op de volgende oorzaken willen we dieper ingaan, klik op de links hieronder voor meer informatie.

  • Blaasproblemen
  • - Blaasontsteking
  • - Blaaszand
  • - Blaasstenen
  • Nierfalen
  • Nierbekkenontsteking = pyelonefritis
  • E. cuniculi
  • Baarmoederontsteking, - tumor
  • "Suikerziekte" (tussen aanhalingstekens, hebben we nog niet aan kunnen tonen)




  • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan