1 E: Bacteriologisch onderzoek
Ad 1 A: urinestick ....
Op de urine stick kun je zien of de rood of oranje verkleurde urine bloed bevat of dat er kleurstof aanwezig is. Normaal zit er geen bloed in de urine. Verder kan de ph (normaal rond 8-9) worden gemeten en of er suiker aanwezig is (normaal niet).
Ad 1 B: Het sediment ....
Als we de urine afdraaien dan kan deze bekeken met de microscoop. Er kan gekeken worden naar rode, witte bloedcellen, niercellen en kristallen die in de urine kunnen zitten.
Ad 1 C: SG of soortelijk gewicht ....
Dit is een bruikbare maar lastige bij het konijn, lastiger te interpreteren dan bij een hond of een kat.
Bij een hond is het SG: 1.015 - 1.045, bij een kat 1.030 - 1.050. Onder de lage waarde is er pu/pd.
Bij het konijn is het SG 1.003 - 1.036. Dit is een veel lagere en bredere marge dan die bij een hond of een kat. Het is lastig om alleen met het SG een uitspraak bij het konijn te doen over een evt oorzaak!
Wat ons opvalt is dat bij een laag SG er vaak sprake is van E. cuniculi in de nieren bij een SG van 1.003 - 1.010. Nierfalen 1.012 - 1.017. En blaaszand of stenen bij een SG > 1.036.
Ad 1. D: Eiwit - kreatinine ratio
Net als bij de hond en de kat kijken we in de urine naar de hoeveelheid eiwit en kreatinine bij het konijn. Aan deze waarde kan afgelezen worden of er normale nieren zijn of dat er aanwijzing zijn voor een beginnend nierfalen, een ernstig nierfalen of een nierbekkenontsteking aanwezig is.
Ad 1 D: Bacteriologisch onderzoek ....
We kunnen met behulp van een kweek testen of er bacterien aanwezig zijn in de urine. Normaal zijn er geen bacterien te vinden in urine. We gebruiken hiervoor een uricult in huis test of we sturen de urine in naar speciale laboratoria.

2. Bloedonderzoek ....
Naast het urineonderzoek voeren we ook bloedonderzoek uit om na te gaan wat de oorzaak van het vele drinken is. Sommige testen voeren we in huis uit, andere bloedtesten gaan naar speciale laboratoria voor verdere diagnostiek. Te denken valt aan nierfalen, leverproblemen, ontstekingen, de hoogte van calcium en fosfaat, E. cuniculi en nog veel meer. Eigenlijk teveel om hier te bespreken, zie bij de verschillende aandoeningen wat we zoal laten testen.
Het bloed nemen we af in de hals of uit een achterpoot. Uit de oorvene kan ook maar die zijn eigenlijk te klein om goed bloed af te nemen.
3. Bloeddruk meting ....
Als een konijn verdacht wordt van een nierprobleem dan meten we de bloeddruk om te zien of we bloeddruk verlagende medicijnen kunnen geven. Lees verder over de bloeddruk meting bij het konijn ....

4. Rontgenfoto .....
Een rontgenfoto is vooral handig als er een verdenking is van een blaasprobleem veroorzaakt door blaasstenen of blaaszand.
Echografisch onderzoek ....
Een echografisch onderzoek laten we uitvoeren bij dierenarts specialist hans Garretsen www.vetecho.nl. Met een echo kunnen de organen in de buik ged nagekeken worden. Dan worden de nieren gecontroleerd of er een verdenking van een nierbekkenontsteking of afwijkingen in de lever.
Lees verder over deze oorzaken van veel drinken en plassen bij het konijn