Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Sterilisatie konijn

Castratie of sterilisatie konijn
We spreken van een sterilisatie als een vrouwelijk konijn geholpen wordt. Eigenlijk is het een castratie want je haalt de eierstokken en de baarmoeder weg. Het is verstandig om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. U voorkomt hiermee dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor of een ander baarmoederprobleem krijgt.

We zetten de redenen om een konijn te laten steriliseren op een rij:

  • Het voorkomen van ongewenste dracht
  • Het voorkomen van hormonale problemen door bijvoorbeeld cysteuze ovaria
  • Het voorkomen van baarmoederontstekingen (endometritis / hyperplasie)
  • Het voorkomen van baarmoedertumoren
  • Agressiviteit of dominantie bij vrouwelijke konijnen tegen gaan.
    Dominantie uit zich onder andere als het rijden op andere konijnen (mannetjes maar ook vrouwtjes)
    Agressiviteit naar mensen en / of andere dieren

    Hoe vaak komt een baarmoederprobleem voor
    Uit de literatuur komt naar voren dat een adenocarcinoom = baarmoedertumor vaak voorkomt:
    Queesenberry (Amerika): in bepaalde rassen komen bij 50-80% van de vrouwelijke konijnen van 4 jaar en ouder uteruscarcinomen voor
    Harcourt Brown (Engeland): bij 60% van de vrouwelijke konijne boven de 2 jaar komt een uteruscarcinoom voor.

    Naar ons idee zien we zo vaak konijnen met baarmoederproblemen op latere leeftijd dat we adviseren om elk vrouwelijk konijn te laten steriliseren, want vroeg of laat krijgt een vrouwtjes konijn een probleem aan de baarmoeder.

    Baarmoedertumor kan uitzaaien
    De baarmoedertumor van een konijn is vaak een adenocarcinoom. De tumor kan uitzaaien door de rest van het lichaam. Als een konijn moeite heeft met ademhalen en er is een verdenking van een baarmoederprobleem, dan moer er een rontgenfoto gemaakt worden van de borstholte om te zien of er tumor uitzaaiingen in de longen zijn te zien. Als dat zo is dan moet het konijn niet aan de baarmoeder worden geopereerd.

    Op de foto's hieronder ziet u een tumor uitzaaiing in de longen
    Bij dit konijn is een uitzaaing van een baarmoedertumor in de longen te zien.

    Eierstokken en baarmoeder weghalen
    Wij adviseren om zowel de eierstokken als de baarmoeder weg te halen bij een sterilisatie. Vooral bij oudere konijnen is het gevaar aanwezig dat eenmaal ontstane tumorcellen (adenocarcinomen) toch door kunnen groeien in de baarmoeder als alleen de eierstokken zijn weggehaald.

    Bij de sterilisatie van het konijn verwijderen
    wij zowel de eierstokken als de baarmoeder.

    Vruchtbaar vanaf ...
    Konijnen zijn vruchtbaar vanaf 3-5 maanden leeftijd. Een vrouwtje kan gedekt worden zodra ze vruchtbaar is. Wij raden dan ook aan vanaf die leeftijd de mannetjes en vrouwtjes van elkaar te scheiden. Als een konijn gedekt is duurt de dracht tussen de 29 en 33 dagen.

    Vanaf welke leeftijd kan het?
    Operatietechnisch raden we aan om een konijn pas vanaf de leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren. Liever wachten we als dat kan tot het konijn 11-12 maanden oud is, de reden hiervoor is dat de operatie dan een stuk makkelijker gaat, omdat er dan meer vet in de ophangbanden van de eierstokken zit en de eierstokken minder diep in de buik liggen.

    Op deze pagina zal de operatie beschreven worden
    Zorg voor een veilige verdoving
    Het konijn wordt gewogen. Met een speciale intraveneuze verdovingstechniek (deze gaat op gewicht) wordt u konijn onder narcose gebracht. Via een injectie in een oorvene (= bloedvat) wordt het konijn onder narcose gebracht. Als het konijn slaapt worden de ogen gezalfd en de buik geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.

    Het konijn wordt gewogen op een speciale weegschaal, in een handdoek gewikkeld, het oor wordt geschoren en daarna in het bloedvat gesedeerd.

    Het konijn krijgt voor de operatie een injectie met glucose (energie) en fysiologische zoutoplossing (vochthuishouding).

    Er worden medicijnen toegediend

    Ook worden nu al het antibioticum en de pijnstiller toegediend. Ook wordt er een injectie gegeven van glucose en fysiologische zoutoplossing (NaCl) deze zorgt voor het op peil houden van de energie en de vochthuishouding.

    Het konijn krijgt tijdens de operatie zuurstof met isofluraan via een mondkpaje toegediend.

    En daarna gasnarcose
    Tijdens de operatie wordt het konijn via een gasnarcose slapende gehouden. Deze gasnarcose is een combinatie van zuurstof en isofluraan welke via een mondkapje wordt toegediend.

    De buikholte van het konijn wordt op een speciale manier geopend

    Als het konijn in diepe slaap is wordt de buik geopend (zie foto's hierboven) en wordt de baarmoeder opgezocht en naar buiten gehaald (zie foto's hieronder). De baarmoeder van het konijn bestaat uit een baarmoederlichaam die vanuit de vagina overgaat via de baarmoedermond in twee hoorns met aan het uiteinde 2 eierstokken. De 2 hoornen liggen in een krul en liggen ingebed in een dikke laag vet.

    Uit het anatomieboek van Popesko: hoe ziet de baarmoeder van het konijn eruit.

    De eierstoken en de baarmoeder worden uit de buikholte gehaald

    Het vet maakt het vinden en uithalen van de baarmoeder makkelijker. Bij een konijn dat jonger is dan 6 maanden is er weinig vet gevormd in het lichaam en zijn de baarmoeder en de eierstokken minder makkelijk uit de buikholte te halen. De eierstokophangbanden zijn bij een jong konijntje ook strakker, hierdoor krijg je de eierstokken lastiger in het beeld.

    Ga vooral bij de sterilisatie van een konijn dat jonger is dan 6 maanden naar een dierenarts die ervaren is in het steriliseren van konijnen!

    In tegenstelling tot bij de kat en de hond is het makkelijker om een ouder dier te steriliseren dan een jong dier.

    Des te meer vet er in de buikholte zit, des te makkleijker de operatie gaat!

    De eierstokken worden afgebonden (zie foto hieronder) en de baarmoeder wordt naar achteren weggelegd. Ook worden de ophangbanden voorzichtig weggescheurd tot je vlak bij de bloedvaten naast de baarmoedermond bent aangekomen.

    De eierstok wordt met hechtdraad afgebonden

    Het gebruik van ligaclips
    Ook kunnen we in plaats van het afbinden van de bloedvaten ook kiezen om met ligaclips de bloedvaten af te knijpen. De clip wordt om het bloedvat gedaan en daarna dicht gedrukt. Er kan dan geen bloed meer lekken. De clips kunnen in het lichaam blijven omdat ze geen reactie geven. Zeker als de eierstokken erg diep in de buikholte liggen is dit een zeer bruikbare methode!

    De eierstok wordt met hechtdraad afgebonden

    Vervolgens worden de bloedvaten van de 2 baarmoederhoornen links en rechts naast de baarmoedermond en de baarmoedermond zelf afgebonden (zie foto hieronder).

    De baarmoeder en ophangbanden worden met hechtdraad op 3 plaatsen afgebonden

    Hierna kan de gehele baarmoeder verwijderd worden. Vervolgens wordt de buikwand in 3 lagen gehecht: de spierwand, onderhuid en de huid.

    De buitenste laag, de huid, wordt eventueel dicht gelijmd!

    We hechten niet alleen de huid: we lijmen het ook!
    In plaats van huidhechtingen te zetten hechten we de huid onderhuids en eventueel lijmen we de huid van het konijn om te voorkomen dat het konijn aan de hechtingen kan zitten. De huid wordt subdermaal (= net onder de huid) gehecht. Indien er nog kleine openingen in de huidwond aanwezig zijn worden deze met een speciale huidlijm dichtgemaakt. De huidlijm die wij gebruiken is van een hoogwaardige kwaliteit en als de lijm goed wordt aangebracht zien we geen weefselirritatie op de huidlijm. Zorg voor een korte en optimale recovery!
    Er moet gezorgd worden voor een korte en optimale recovery: Na de operatie wordt het konijn met een injectie antisedan ® weer wakker gemaakt. Hierdoor duurt het bijkomen (= de recovery) zo kort mogelijk. Het konijn wordt in een verwarmde kooi gelegd worden met zuurstof om wakker te worden.

    Een konijn komt bij in en zuurstofkooi. En een konijn in een medical petshirt van MPS

    Medical Pet Shirt (van MPS)
    We hebben gelukkig weinig last van problemen met de buikhechtingen, omdat we de huid onderhuids hechten en lijmen. Om te voorkomen dat een konijn te fanatiek aan de buikwond komt laten we het konijn eventueel een medical pet shirt aan doen.

    We hebben MPS in 1,5 jaar geholpen om het medical pet shirt voor konijnen te ontwikkelen, een konijn heeft een totaal andere lichaamsbouw dan een hond of een kat. Daarom is er een medical pet shirt speciaal voor konijnen ontwikkeld.

    Verwarmde opname
    Zodra het konijn wakker genoeg is (= ligt in borst buikligging uit zichzelf) kan het in onze verwarmde opname gelegd worden. Onder de warmtelamp kan het konijn verder bijkomen, waarna het dezelfde dag nog naar huis kan.

    Konijnen zitten na de operatie weer rechtop in de verwarmde opname

    Post operatieve zorg
    Als u uw konijn weer op komt halen krijgt u een pijnstiller en darmstimulerende middelen mee en ook een dwangvoermiddel, zodat het konijn zo snel mogelijk kan herstellen van de narcose. Ook krijgt u een formulier mee waarop staat aangeven waar u de komende dagen met uw konijn rekening mee moet houden.

  • Artikel over overeenkomst en verschil tussen een sterilisatie bij de kat en het konijn, geschreven in de In Prakitjk

    Konijn ten opzichte van kat

    We beschrijven in een artikel in de "In Praktijk" de overeenkomsten en verschillen tussen de sterilisatie van de kat en het konijn.

    De "In Praktijk" is een vaktijdschrift voor de gezelschapsdierenarts.

    Klik hier indien u het volledige artikel wilt lezen .....


    ____________________________________________

    NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de mens, hond of de kat.

    Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

    Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

    ____________________________________________



    We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan