Huid mijt of schurft bij het konijn
(of een schimmelinfectie?)


Kale plekken, wondjes en korsten

Schurft of huid mijt bij het konijn, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht Vaak worden er konijnen bij ons aangeboden waarbij er sprake is van kalige plekken met korsten. Onderscheid moet dan worden gemaakt tussen schimmel en schruft. Bij schurft is er vaak sprake van jeuk en krabt en bijt het konijn zichzelf. Hierdoor ontstaan er kale plekken en wondjes op de huid. De plekken zijn met name gelocaliseerd bij de oren en op andere delen van de kop. Echter ook op de rest van het lichaam kunnen plekken ontstaan.

Diagnose

Aan de hand van de symptomen (zie hierboven) en een microscopisch onderzoek van een huidafkrabsel is de diagnose met zekerheid te stellen. De schurftmijten leven echt in de huid, ze graven daar gangen in. Een afkrabsel moet dan ook diep in de huid genomen worden, je schaaft de huid tot bloedens toe open om de mijten tevoorschijn te krijgen. De mijten zijn echter vaak moeilijk te vinden, dit in tegenstelling tot vacht mijten die je vaak makkelijk kunt vinden onder de micrscoop. Indien er mijten gevonden worden is het 100 % zeker dat er schurft aanwezig is, indien er geen mijten gevonden worden is er vaak wel een sterke verdenking van schurft. Het gaat om de mijt: Notoedres cati of Sarcoptes scabiei. Soms is er sprake van een demodex mijt, Demodex cuniculi, deze is gemakkelijker te vinden onder een microscoop. De demodex mijt leeft in de talgklierzakjes van de haren.

Lees onderaan verder over de therapie

Schurft of huid mijt bij het konijn, Dierenkliniek Wilhelminapark, Utrecht

Therapie

Vroeger moesten we het konijn drie weken achter elkaar injecteren met ivermectine, dit was vaak pijnlijk en er konden spuitplekken op de injectieplaats ontstaan. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de schurftmijten goed bestrijden met een twee of driemalige behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine.

Een middel met de werkzame stof selamectine is een goedwerkend en veilig vlooien- en mijten middel om te gebruiken bij bijzondere dieren.

Een vlooienmiddel met selamectine met sarolaner is veilig voor pup en kitten, konijnen en knaagdiere

De werkzame stof selamectine is een dermate veilig vlooienmiddel dat zonder problemen bij jonge dieren zoals kittens en pups gebruikt kan worden.

Het is ook zeer veilig, in tegenstelling tot andere vlooienmiddelen, voor bijzondere dieren: zoals konijn, cavia en rat.

Selamectine bij het konijn
De verdeling gaat op gewicht: bij konijnen en knaagdieren: in het verleden gaven we 6 - 12 mg per kg selamectine en dan 1x per 4 weken.

____ Update 2021 _____________________________

Sinds 2021 gaan we naar 18 mg/kg
We als dosering van selamectine aan 18 mg/kg en dat elke 2 a 2,5 week!

Per gewicht kijken we welke selamectine pipet het beste bij het konijn of knaagdier past. Het kan dus zijn dat u een pipet selamectine voor de hond meekrijgt voor uw konijn.
Een konijn van 0,833 kg krijgt 1 pipet van 15 mg
Een konijn van 1,66 kg krijgt 1 pipet van 30 mg
Een konijn van 2,5 kg krijgt een pipet van 45 mg
Een konijn van 3,33 kg krijgt een pipet van 60 mg
Of we geven een gedeeelte van een pipet.

Een vlooienmiddel met selamectine met sarolaner is veilig voor pup en kitten, konijnen en knaagdieren

____ Update 2023 _____________________________

Selamectine met sarolaner
Sinds 2022 gebruiken we vaak selamectine met sarolaner. De reden hiervoor was dat de pipet met alleen selamectine moeilijk te krijgen was - leveringsproblemen. We hebben hier goede ervaring mee qua verdrage van het medicijn en de resultaten waren ook zere goed. We merkten bij konijnen (en ook cavia's en hamsters vooral) dat als de selamectine onvoldoende werkte er wel een goede reactie was op selamectine met sarolaner. De dosering is 18 mg per kg selamectine die we aanhouden.

Demodex mijten kunnen we alleen bestrijden met selamectine met sarolaner.

Schimmel bij een konijn
In verhouding tot de cavia zien we bijna nooit een schimmel bij het konijn. We hebben veel konijnen met schilfers getest, maar in enkele gevallen kwam er de diagnose schimmelinfectie uit.

Het beeld lijkt welop hetgeen je bij een schurfinfectie ziet, zie bij deze foto's van korsten op het oor bij een konijn hieronder.
Er is een kans dat er een schimmel infectie aanwezig is - ons advies test hierop!

Korsten en schilfers op het oor  kunnen ook tgv schimmel voorkomen

We hebben een PCR schimmel test ingetsuuurd en de uitslag was positief op een schimmel infectie.

Korsten en schilfers op het oor kunnen ook tgv schimmel voorkomen

Als we de diagnose met zekerheid willen stellen dan hebben we twee opties:
1. Met een schimmelkweek
2. Met een schimmel PCR test

Wat is het verschil tussen een kweek en een PCR test?

Ad 1: Een schimmelkweek: kunnen we opkweken in onze dierenkliniek en daarna sturen we deze kweek in naar het laboratorium voor de determinatie van de schimmel. Een andere optie is dat we verdacht materiaal (korsten - haren) direct naar een laboratorium (VMDC - VetMedLab) sturen dat de haren en schilfers test op schimmels.

  • Het duurt 10 - 14 dagen voordat we een definitieve uitslag krijgen

    Ad 2: Een schimmel PCR test:
    We sturen een tandenborstel met materiaal naar een laboratorium en krijgen binnen een werkdag een uitslag of er wel of geen schimmel aanwezig is!

  • Voordeel: we krijgen snel een uitslag of er wel of geen schimmel aanwezig is!

    Voor een PCR sturen we het materiaal in naar het VDQD of het VMDC

    VDQD een laboratorium om schimmel te testenVDQD ....
    Het VDQD - Veterinary dermatophyte Quick diagnostics - heeft een PCR test ontwikkeld die snel en betrouwbaar is. We hebben in de testfase meegewerkt en onze ervaring is dat snelheid (en betrouwbaarheid) van een uitslag reuze handig is. De eigenaar weet gelijk waar hij aan toe is. Op de VDQD website staat ook meer informatie over schimmels en hoe de schimmels bij de diverse diersoorten te behandelen zijn.

    Klik hier voor de website van de VDQD ....

    Het VMDC in Utrecht kan een ouderwetse schimmelkweek beoordelen en ook de nieuwe PCR test

    Klik hier voor de website van het VMDC

    Hieronder nog een voorbeeld van een schimmel infectie
    Op de rug was een witte korst - schilfering te zien. Er is een kans dat er een schimmelinfectie is - ons advies test hierop!

    Korsten en schilfers op de rug kunnen ook tgv schimmel voorkomen

    Schilfers op de huid bij een konijn ....
    Als er schilfers aanwezig zijn bij een konijn denk dan aan vachtmijt, een droge huid of aan een thymoom.

    Lees verder over schilfers op de huid bij een konijn ....

    NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat.

    Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij het konijn.

    Lees verder over deze cascade volgens EU model ....




  • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan