Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Orthopedie bij het konijn: overzichtspagina

Help mijn konijn heeft een gebroken poot!
Helaas komt het regelmatig voor dat we een konijn aangeboden krijgen die een gebroken poot heeft.
Vaak is de oorzaak onbekend, maar we horen ook wel dat het konijn uit de handen is gevallen. Als een konijn mank loopt is de poot niet altijd gebroken. Er kan ook een kneuzing of spierblessure aanwezig zijn. Soms zien we dat een tumor de oorzaak is van het mank lopen.

Wat te doen als een konijn een gebroken poot heeft?
We krijgen als konijnen dierenartsen vaak de vraag wat we kunnen doen met een konijn met een gebroken poot: spalken, operatie, amputeren of in laten slapen.?

2 konijnen met een gebroken poot met een spalk

We kunnen een gebroken poot herstellen met behulp van een operatie en het aanbrengen van een externe fixatie: een metalen pin en daarbij dwarspinnen die met elkaar verbonden zijn, zodat de breuk stevig aan elkaar zit.

Zie hieronder een konijn met een externe fixatie. Het konijn kan er gewoon goed mee lopen. De film is gemaakt 2 weken na de operatie.

Echter deze optimale behandeling is niet altijd mogelijk!
Als het een ouder konijn is, er een gecompliceerde breuk is of een hoger infectie risico aanwezig is (bijvoorbeeld bij een open breuk = het bot steekt door de huid heem). Dit zijn eigenlijk allemaal situaties dat het risico groot is dat de breuk slecht geneest. Dan is het mogelijk dat we voor een amputatie van de poot kiezen. Als het konijn ook op andere fronten ziek is (denk bijvoorbeeld aan een E. cuniculi of nierfalen) en het überhaupt niet goed doet, dan kiezen we voor euthanasie.

Een konijn op 3 poten is dat een optie?
Er wordt vaak gezegd een konijn op 3 poten kan zich niet redden ....
Onze ervaring is dat een konijn, mits het gezond is en voldoende energie / spierspanning heeft, het konijn zich heel goed met 3 poten kan redden. Een konijn waarbij je een poot gaat amputeren moet wel gezond en actief zijn. Als het slap en zonder spierspanning is dan is de kans groot dat het zich niet gaat redden na de operatie

We hebben de voorpoot geamputeerd bij Bunny, een 7 jarig konijn met een tumor:
Bunny kon gelijk supergoed uit de voeten met zijn 3 poten.

Of kijk op de onderstaande film van een jong konijn met een open gecompliceerde breuk. We konden de poot niet redden met een externe fixatie. We hebben de achterpoot geamputeerd. Lizzy kon zich direct na de operatie al weer goed kan redden. We hebben een paar weken later een film van de eigenaar van Lizzy gekregen dat Lizzy kan rennen en zelfs springen op 3 poten.

Wat is er mogelijk?
We zullen een aantal behandelingen gaan bespreken. De behandeling kan variëren van een spalk tot een externe fixatie of een amputatie van de poot.

De gekozen behandeling is afhankelijk van de oorzaak (tumor of fractuur), de plaats van de fractuur of breuk in het bot (bij sommige botten spalken we, in andere botten plaatsen we een pin), hoe de breuk in het bot eruit ziet (is het een mooie breuk of is het bot verbrijzeld), de leeftijd van het konijn (ouder konijn heeft slechtere bot genezing) en de gezondheidstoestand van het konijn. Als er een konijn is met een achterhand verlamming dan moet er aan een infectie met E. cuniculi worden gedacht, als er dan nog eens een gebroken been bij komt dan wordt het prognostisch toch wel erg slecht.

Onze dierenarts Martin Vink is een orthopediscche operatie aan het uitvoeren.
Samen met diergeneeskunde student Jeroen is Martin een femur (= dijbeen) breuk met een beenmergpen en dwarspen aan het fixeren.

Elk konijn met een gebroken poot is uniek.
We kunnen dus van te voren niet zeggen welke keuze we gaan maken. Het zal van geval tot geval verschillen. Ook kunnen we als er besloten wordt tot een operatie met externe fixatie niet met 100% zekerheid zeggen dat het gaat lukken.

Konijn met een gebroken femur = achter bovenbeen met een externe fixatie

Zo hebben we een 9 jaar oud konijn geopereerd. De operatie was geslaagd (zie foto's hierboven), maar na een paar dagen hebben we het konijn toch moeten laten inslapen. Aan de andere kant als we een ouder konijn (>7 jaar) opereren kan het ook heel goed gaan. Het zal echt van geval tot geval of konijn tot konijn verschillen.




We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan