|
Een konijn is een heel zindelijk dier: het maakt in zijn hok een toiletplaats en plast en poept alleen daar. Als een konijn een blaasprobleem heeft wordt hij of zij vaak onzindelijk en plast door het hele hok, en soms zelfs buiten het hok. Ook heeft de urine dan vaak een afwijkende kleur als gevolg van bloedbijmenging. Rode urine is niet altijd bloed
Oorzaken van bloed in de urineHieronder zullen we deze aandoeningen beschrijven.
Blaasontsteking:Symptomen
Diagnose van een blaasontstekingAls u met een konijn met blaasproblemen naar ons toekomt, probeer dan zo vers mogelijke urine mee te nemen. Urineonderzoek speelt namelijk een belangrijke rol bij het vinden van de oorzaak van een blaasprobleem.
Bacteriologisch onderzoek |
Meestal bekijken we de urine ook door een microscoop. Met de microscoop kunnen we bacterien, kristallen en rode bloedcellen in de urine aantonen. Tot slot kunnen we de urine nog met een refractometer nakijken. Met een refractometer bepaal je het soortelijk gewicht (S.G.) van de urine. Dit geeft een aanwijzing of een konijn veel drinkt en daardoor veel plast. Een konijn met een blaasontsteking heeft rood verkleurde urine als gevolg van bloed in de urine. Met de urinestick zie je dat er leucocyten en teveel eiwitten in de urine zitten. Onder de microscoop zie je bacterien en rode bloedcellen in de urine. Behandeling van een blaasontsteking van het konijnAls een konijn een (bacteriele-)blaasontsteking heeft wordt het gedurende 2 weken met een antibioticum behandeld. Ook krijgt het konijn een pijnstiller om de blaas tot rust te brengen. In de meeste gevallen is deze behandeling afdoende. In sommige gevallen is er meer aan de hand dan een simpele bacteriele blaasontsteking. Dan moet er verder onderzoek plaatsvinden om de oorzaak van de klachten te achterhalen. NierproblemenBij een nierprobleem zie je dat het konijn veel meer drinkt dan normaal: het lijkt wel alsof het konijn alleen maar bezig is met water drinken! Met behulp van bloedonderzoek kunnen we kijken of er sprake is van een nierprobleem. Nierproblemen bij konijnen kunnen een aantal oorzaken hebben: |
"Zand" in de blaasAls een konijn teveel konijnenvoer (biks) eet krijgt het daardoor teveel calcium binnen. Dit overtollig calcium wordt als calcium-oxalaat kristallen in de urine uitgescheiden. Hierdoor wordt de urine erg troebel. In ernstige gevallen kunnen er zoveel kristallen in de blaas zitten dat het lijkt of er zand in de blaas zit. We hebben een konijn behandeld dat zoveel kristallen in zijn blaas had dat de blaas aanvoelde als een met zand gevulde ballon!
Op de rontgenfoto's is de witte blaas te zien. Dit komt doordat de blaas vol met "zand", calcium-oxalaten zit.
We hebben bij dit konijn de blaas onder sedatie uitgespoeld: door middel van een katheter zijn de kristallen uit de blaas gehaald. Op de foto kan je de uitgespoelde blaasinhoud duidelijk herkennen als zand. Nadat de voeding van het konijn was aangepast is dit probleem niet meer terug gekomen! Lees verder over blaaszand bij konijnen die teveel konijnenvoer te eten krijgen .... Blaastenen bij het konijnEen konijn met blaasstenen blijft ondanks een antibioticum kuur blaasklachten houden. Ook is het konijn vaak pijnlijk. Als een konijn klachten blijft houden ondanks de ingestelde therapie is het noodzakelijk om nader onderzoek te doen. We kunnen dan een rontgenfoto maken. Op een rontgenfoto zijn blaasstenen goed te zien, omdat er calcium in de steen zit.
De steen was bijna net zo groot als een 2 eurocent muntstuk!
Bij het tweede konijn was de blaas gevuld met een groot aantal kleine blaassteentjes. De blaas met daarin de steentjes is op de middelste foto rood omcirkeld. Op de rechter foto zie je dat de stenen na de operatie weg zijn.
|
|