Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Teken bij de kat

Teken bij de kat
Van het vroege voorjaar tot de late herfst kan uw kat last hebben van teken, vooral als deze veel buiten op pad is ....

Waar komen teken voor ....
Teken zijn spinachtige parasieten (8 potig) of larven - nymfen (6 potig) die zich ophouden in lage vegetatie, zoals struiken en grassen. Wanneer de kat voorbij loopt laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. Alhoewel de teek zelf irritatie kan veroorzaken, op de plek waar hij zich vasthecht, zijn vooral de ziekten die hij kan overbrengen van belang.

We hebben een film gemaakt van een teek:
Op onderstaande film kun je zien hoe een teek eruit ziet en hoe deze loopt.

Teken hebben voorkeursplaatsen voor nek, oren, kop en poten, maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen.

Wat is een teek ....
Een teek is een spinachtige parasiet, die leeft van bloed dat hij opzuigt van het dier waarop hij zich bevindt (de gastheer). Teken zijn er in diverse soorten en enkele zijn berucht, omdat zij ziekten kunnen overbrengen. Dit betreft vooral teken van het geslacht Dermacentor. Deze teken komen oorspronkelijk uit de warme mediterrane gebieden, maar rukken gestaag op naar noordelijke streken, waaronder ook Nederland. Naast ziekten die teken kunnen overbrengen, kan een tekenbeet lokaal zorgen voor een ontstekingsreactie. Hoe langer de teek aangehecht zit, hoe groter de kans op ziekten en ontsteking. Het is dus zaak teken te bestrijden en te verwijderen van uw kat! Wanneer u een teek binnen een a twee dagen verwijdert, verkleint u de kans op problemen. Gelukkig zijn er handige instrumentjes voorhanden om dit verwijderen te vergemakkelijken. Beter nog is om te voorkomen dat uw kat last krijgt van teken. Hiervoor is er voor de kat een anti-teken middel ontwikkeld: druppels die 1x per 3 maanden op de huid worden aangebracht.

Er zijn diverse stadia in het leven van een teek, daardoor zie je ook teken van diverse soorten en maten Hoe groot is een teek?
Een teek kan heel klein zijn (2 mm) tot heel groot (>1 cm). Er zijn diverse stadia in de levenscyclus van de teek. Een volwassen teek kan gigantisch opzwellen na een bloedopname De Volwassen vrouwtjes teek legt eieren. De eieren komen uit en worden larven (6 potig), na een bloedmaaltijd gaan deze over in een nymfe (8 potig). Zodra de nymfe een bloedmaaltijd heeft gehad ontstaat de volwassen teek (8 potig).

Alleen de volwassen teken kunnen gigantisch opzwellen nadat ze gegeten hebben.

Diverse tekentangen die wij als dierenartsen adviseren om te gebruiken

Hoe moet de teek verwijderd worden?
De teek kan makkelijk verwijderd worden met een speciaal tangetje, een ticklasso van Trix of een otom-haakje. Gebruik géén spiritus, alcohol of slaolie als u de teek gaat verwijderen. De teek kan dan juist overgeven en ziekmakende stoffen overbrengen in het bloed.
Nadat u de teek weggehaald heeft ontsmet dan de plek waar de teek gezeten heeft, met alcohol, spiritus of chloorhexidine.

Let op: draai de teek er rustig en voorzichtig uit. Dan komen de monddelen los uit de huid. Indien u te hard trekt dan trekt u het lichaam van de kop af en blijft de kop vastzitten in de huid. Hierop kan een ontsteking ontstaan.

Ter preventie of bestrijding ....
Als dierenartsen adviseerde we vroeger een middel met selamectine of fipronil, maar sinds 2018 hebben we een beter middel om katten te beschermen tegen teken. Het middel Selamectine Plus heeft als werkzame stoffen Selamectine Plus sarolaner en werkt gedurende 4 tot 5 weken tegen teken. De teken gaan dood binnen 12 uur en kunnen daardoor hun maaginhoud met de gevaarlijke bacteriën niet in de bloedbaan van katten deponeren.

Selamectine Plus
Sinds 2018 is er ook een nieuw middel bijgekomen - Selamectine Plus sarolaner. Dit werkt sterker tegen vlooien en vooral sterker tegen teken.

Het vlooienmiddel met selamectine is in veschillende doseringen voor de hond en de kat beschikbaar

Deze aanbieding is verkrijgbaar voor onze klanten bij de balie in de kliniek.

Meer informatie door bijsluiters bij de FIDIN:
Indien u meer informatie wilt over het vlooienmiddel met selamectine en sarolaner of een van de andere genoemde middelen dan kunt u de bijsluiter vinden op website van de FIDIN, de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen In Nederland,
klik hier voor het repertorium van het FIDIN .....

Verder naar vlooien bij de kat

Terug naar de huidproblemenpagina van de kat



We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan