Verschijnselen van suikerziekte bij de kat:
- meer gaan drinken en plassen
- overgewicht en daarna plotseling veel vermageren
- ondanks dat de kat goed eet, toch vermageren
- doffe vacht, waarbij de haren afstaan
- lusteloosheid en zwakte
Te dikke katten zijn gepredisponeerd voor het ontwikkelen van suikerziekte
Suikerziekte treedt vaak op bij katten die te zwaar zijn, dus overgewicht hebben. Als ze ouder zijn dan werkt de alvleesklier (= de pancreas) niet goed meer en kan er suikerziekte ontstaan. Door een tekort aan insuline kan het lichaam het suiker (=glucose) niet meer uit de bloedbaan naar de weefsels en organen transporteren. Het lichaam van de kat gaat dan over op het verbranden van lichaamsvetten. Hierdoor gaat de kat vermageren.
Meer drinken en plassen
De kat zal meer gaan plassen omdat het gehalte aan suiker in het bloed dermate hoog wordt dat het boven de nierdrempel komt. Het suiker zal uitgescheiden worden in de urine. Dit vrhoogde suikergealte trekt extra vocht aan door de osmotische waarde.
Door het suiker in de urine wordt er dus veel meer urine geproduceerd en uitgeplast dan normaal.
Diagnose door bloedonderzoek
Door middel van een bloedonderzoek kan aangetoond worden of er teveel suiker in het bloed aanwezig is. In onze dierenkliniek hebben we
apparatuur voor bloedonderzoek. WAls dierenarts kunnen we zo binnen een paar minuten het bloedsuiker bepalen van de kat.
Definitieve diagnose
Indien blijkt dat er teveel suiker in het bloed aanwezig is, dan sturen we bloed in naar de Diergeneeskunde Universiteitskliniek van Utrecht. Hier laten we fructosamine bepalen. Indien fructosamine is verhoogd dan is er gedurende een aantal weken een te hoog suikergehalte in het bloed aanwezig geweest.
Dit is het bewijs dat er sprake is van suikerziekte en niet het suikergehalte verhoogd is door stress tijdens het dierenartsen bezoek.
De behandeling van suikerziekte
Indien de kat suikerziekte heeft dan bestaat de therapie uit twee maal daags onderhuidse injecties met insuline die door de eigenaar zelf gegeven gaat worden. Door de insuline gaat het suiker uit het bloed naar de weefsels en organen.
Speciale voeding
Ondersteunend kan een speciaal dieet gegeven worden met weinig koolhydraten (suikers) en veel eiwitten. Doordat de kat minder suiker opneemt heeft de kat minder insuline nodig. Een klein deel van de katten met suikerziekte kan zelfs alleen met speciale voeding gereguleerd worden en heeft geen insuline nodig. Dit speciale voer is m/d van Hill's.
De juiste hoeveelheid insuline
Om de juiste hoeveelheid insuline te bepalen nemen we de kat een paar dagen op in de kliniek. Er worden dagcurves gemaakt van het suikergehalte in het bloed nadat er insuline is gegeven. Het suikergehalte in het bloed zal door de insuline injectie gaan dalen. Door op verschillende uren na de insuline injectie het suikergehalte te bepalen kan bepaald worden na hoeveel uur de suikerdip zit. Op dat moment is de insulinewerking het sterkst
en kan bepaald worden hoeveel suiker er nog in het bloed zit. Dit is belangrijk omdat je dan weet of je teveel of te weinig insuline hebt gegeven.
Wat als er te weinig insuline gegeven wordt?
Indien er te weinig insuline gegeven wordt zal de kat nog steeds last van de suikerziekte hebben. Dat wil zeggen veel drinken en plassen, slomer zijn en zijn vacht niet poetsen.
Wat als er te eveel insuline gegeven wordt
Indien er teveel insuline gegeven wordt en er dus maar weinig suiker in het bloed aanwezig is kan de kat een hypo krijgen. Door de hypo (te weinig suiker in het bloed) kan de kat in een shock raken.
Tekenen van een hypoglycemische aanval of hypo
krijgt honger, wil eten om het suikergehalte in het bloed hoger te krijgen
wordt trillerig
wankel op de poten
valt neer en kan niet meer overeind komen , is zeer slap. Ze kunnen in shock raken.
kan in een coma raken en uiteindelijk overlijden
Zet altijd eten klaar!
Zet atijd wat eten te hebben klaar voor de kat zodat deze kan eten als hij honger heeft ten gevolge van een laag suikergehalte om hypo's te voorkomen.
Suikerziekte is een ziekte die door het gebruik van insuline goed te behandelen is. We kunnen u leren om zelf te injecteren en zullen met u bespreken hoe een hypo eruit ziet en wat u kunt doen om te voorkomen dat deze ontstaat. Mocht er toch een hypo optreden dan kan er door middel van het geven van een druivensuikeroplossing
in de mond voorkomen worden dat de kat in coma raakt. Bij twijfel neem contact met ons op.
Mocht u meer willen weten over suikerziekte, kijk dan op de website van Intervet. Dit is de fabrikant van Caninsuline, de insuline die wij bij de kat gebruiken.