Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Gebitsproblemen bij katten

Wat zijn oorzaken van tandaandoeningen bij de kat:
  • Het ras: Oosterse rassen en Maine Coons hebben vaak last van ontstekingen aan het tandvlees
  • De voeding: blikvoeding en rauwvlees leiden sneller tot tandplak vorming dan droge brokken
  • Zodra tandplak zich gevormd heeft kan het mineraliseren tot tandsteen
  • De bacteriën die aanwezig zijn bij de vorming van tandplak en tandsteen kunnen aanleiding geven tot slijmvliesontstekingen tot zelfs tandverlies
  • Op oudere leeftijd zie je vaker katten met gebitsproblemen wel 70 - 80 % van de oudere katten hebben in meer of mindere mate gebitsproblemen!

Wanneer het gebit niet regelmatig verzorgd wordt kunnen er een aantal problemen ontstaan:

  • Tandplak en tandsteen
  • Tandvleesontstekingen: gingivitis - parodontitis
  • Het verlies van tanden en/of kiezen

Er is overigens een individuele gevoeligheid voor tandplakvorming en de ernst van de gevolgen. De ene kat heeft er sneller last van dan de ander!

tandformule van de katWat kunt U waarnemen als uw kat gebitsproblemen heeft?

  • een slechte adem
  • verminderde eetlust
  • pijn: moeilijk eten / met de voorpoten langs de bek wrijven
  • ontstoken en bloedend tandvlees
  • kwijlen / speekselen
  • aanwezigheid van tandsteen
  • aanwezigheid van losse tanden of kiezen

    De gevolgen van gebitsproblemen bij de kat:
  • Pijn: ten gevolge van tandresorptie (gaatjes) en/of ontstekingen
  • Minder eetlust en daardoor vermageren
  • De kat kan uit zijn bek stinken
  • Ontstekingen in het mondslijmvlies kunnen aanleiding geven tot ontstekingen in het lichaam. Bacteriën kunnen in de bloedbaan terecht komen (= bacteraemie) en ontstekingen geven in andere organen (hart, lever, nieren).
  • Bloedend tandvlees ten gevolge van tandvlees ontsteking
  • Gingivitis: alleen het tandvlees vlak naast de gebitselementen is ontstoken. Het tandvlees is rood en geïrriteerd, het bloed makkelijk bij aanraking.
    Gingivitis is reversibel = omkeerbaar als het gebit wordt schoongemaakt !
  • Parodontitis: een ernstige tandvlees ontsteking met bot verlies. Er is terug getrokken tandvlees rondom de tanden en kiezen. Ook het bot van de tandkas is aangetast en opgelost. De tanden en kiezen komen los in de verlaagde tandkas te staan en het eten kan daardoor zeer pijnlijk zijn. Tanden en kiezen kunnen zo los komen te staan dat ze er spontaan uitvallen!
    Parodontitis is irreversibel = onomkeerbaar, zelfs als het gebit wordt schoongemaakt !

Tandplak:
Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Tandplak is een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tanden en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën. Tandplakvorming ontstaat dan ook bij voorkeur langs het tandvlees maar tevens op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is.

Door de natuurlijke afweerreactie van het lichaam op bacteriën ontstaat een ontsteking in het tandvlees (gingivitis). Tot dit moment is het proces nog reversibel. Dat betekent dat als het gebit professioneel gereinigd wordt en het poetsen naderhand, dat er weer een gezond tandvlees kan ontstaan.

Helaas breidt een tandvleesontsteking zich gemakkelijk uit tot de diepere delen. We spreken dan van een parodontitis. Dit kan leiden tot weefsel- en botafbraak en het terugtrekken van het tandvlees waardoor wortels bloot komen te liggen. De tandkas om de tanden en kiezen wordt steeds meer afgebroken. Uiteindelijk verliezen de tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak en gaan uitvallen.

Het parodontium is de naam van al het weefsel waarmee de tand of kies vastzit. Het bestaat uit de gingiva, het parodontale ligament, het wortelcement en het alveolaire bot.

Het is wel van belang om het gebit schoon te laten maken, de parodontitis kan zeer pijnlijk zijn.
Als het proces al ver gevorderd is moeten de loszittende tanden en/of kiezen worden getrokken.

Tandsteen bij een kat. Er is parodontitis bij de grote kies rechtsboven.

Tandsteen:
Tandsteen ontstaat wanneer er door het speeksel verkalkingen optreden in de tandplak. Overal waar tandplak is kan tandsteen ontstaan maar het ontstaat vooral op de plaatsen waar de speekselklieren uitmonden in de bek. Deze uitmondingen zijn bij de grote kiezen en aan de achterkant van de snijtanden in de onderkaak.

Tandsteen op zich is niet schadelijk maar door het ruwe oppervlak vlak bij het slijmvlies is het een ideale broedplaats voor bacteriën waardoor er een verhoogde kans op gingivitis en parodontitis ontstaat.

Wat kunnen we doen aan tandsteen:
Als wij tijdens het jaarlijkse controle bezoek het gebit van uw kat nakijken dan zullen we het poetsen bespreken. Ook proberen we het aanwezige tandsteen weg te halen met een speciale haak of tang. De meeste katten laten dit goed toe. Indien de kat dit niet toelaat en het tandsteen is ernstig dan zal de kat onder verdoving behandeld worden. Dan spreken we van een professionele gebitsreiniging onder verdoving.

Een kat met tandsteen, parodontitis en bloedend tandvlees

We kunnen onder verdoving een goede inspectie van de bek en het gebit uitvoeren, het tandsteen weghalen en de tanden en kiezen nogmaals inspecteren. Het tandsteen wordt eerst met een speciale tang weggehaald. Hetgeen er dan nog zit wordt daarna met een ultrasoontrilapparaat weggehaald. Soms is een kies of tand dermate zo dat deze getrokken moet worden. Als het gebit schoon is gemaakt wordt er met behulp van een polijstboor het gebit extra glad gemaakt. Dit is om het aanhechten van tandplak zolang mogelijk te voorkomen. We zullen daarom ook het eten van brokken adviseren. Er zijn ook speciale brokken die de kiezen als het ware poetsen, doordat de kat er extra op moet kauwen.

Wij hebben er niets aan als uw kat gebitsproblemen heeft: Als dierenarts willen we juist liever gebitproblemen voorkomen dan genezen! We hebben er baat bij dat we u leren hoe u het gebit van uw kat gezond kunt houden. Dit bespaart uw kat veel leed en het zal u als eigenaar veel zorgen en bezoeken aan ons besparen!

Wat kunt u doen om gebitsproblemen te voorkomen?

  • Poetsen. Een oudere kat die dit nooit heeft ondergaan laat dit echter vaak moeilijk toe, begin daarom hier al mee op jonge leeftijd zodat de kat er aan gewend raakt. We adviseren om een speciaal gaasje te gebruiken ....
  • Het geven van droogvoer als voeding.
  • Er bestaan speciale voeders die bestaan uit wat grotere brokken. Bij deze brokken dringt de tand dieper door in de brok waardoor tandplak en andere etensresten verwijderd worden. (Bijvoorbeeld TD voer van Hill´s). Onderzoek heeft uitgewezen dat dit bijna net zo effectief is als het poetsen van de tanden van een kat, maar dan moet eerst het gebit zijn schoongemaakt.
  • Jaarlijkse controle bij de dierenarts en indien nodig het gebit schoon laten maken. Indien de kat dit niet zomaar toelaat of het probleem is zeer ernstig. Dan is het advies het gebit te laten reinigen en polijsten onder sedatie.

Dierengebit de tandheelkundigesite van de kattendierenartsen van dierenkliniek wilhelminapark in utrecht Bekijk ook onze tandheelkundige website

We beschrijven als katten dierenartsen het gebit van de kat. Van het normale gebit tot en met gebitsproblemen en hoe de problemen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld te poetsen.

lees verder over het gebit van de kat ....


terug naar de senioren pagina van de kat ....



We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel informatie te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

De facebookpagina van Dierenkliniek Wilhelminapark