Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd.
Al jaren is bekend dat bij oudere honden artrose voorkomt. Wat opvalt is dat een hond dan stram en kreupel loopt en vaak moeilijk uit de mand kan komen of ergens op kan springen.
Artrose bij een kat wordt vaak over het hoofd gezien
Tot voor kort werd aangenomen dat artrose bij katten niet of nauwelijks voorkomt. Inmiddels weten we dat artrose wel degelijk een probleem is bij oudere katten. Alleen is het veel moeilijker om dit vast te stellen.
Katten zijn meesters in het verbergen van klachten en zeker in het verbergen van chronische pijn.
Artrose bij de kat is dus lange tijd onderschat en verdient meer aandacht. Stijfheid en pijn bij katten komt vaker voor dan voorheen werd gedacht.
Wat is arthrose?
Arthrose is een aandoening die we bij de kat zien vanaf de leeftijd van 10 jaar. Het kraakbeen van de gewrichten slijt en in een later stadium kan ook het bot en het gewrichtskapsel betrokken raken bij dit proces van verval. Dit proces treedt vaak geleidelijk op, zodat men veelal pas met de kat op het spreekuur komt, als er al behoorlijk wat gewrichtsschade is.
Arthrose of gewrichtsslijtage is een aandoening die kan voorkomen in alle gewrichten. Het wordt door een trigger in het gewricht op gang gebracht, daarna houdt het zichzelf in stand en wordt de slijtage steeds erger.
Een gewricht bestaat uit twee botdelen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten zijn bekleed met kraakbeen en samen met de gewrichtsvloeistof (synovia) die in het gewricht zit kunnen de botten soepel over elkaar glijden. Kraakbeen is normaal heel glad en veerkrachtig. Kraakbeencellen (chondrocyten) maken steeds nieuw kraakbeen aan. Aan de andere kant wordt door belasting van het gewricht kraakbeen cellen afgebroken. Indien dit evenwicht verstoord raakt wordt het kraakbeen minder elastisch en glijdt het minder goed.
Oorzaken voor het ontstaan van arthrose
Kraakbeen beschadiging kan komen door trauma en erfelijke afwijkingen zoals een losse knieschijf. Al deze oorzaken geven een verkeerde belasting en een beschadiging van het kraakbeen. Ook door een ontsteking kan het lichaamseigen kraakbeen niet meer als zodanig herkend worden. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie tegen het kraakbeen. Dit laatste wordt reuma genoemd.
Pijn
De slijtage van het kraakbeen zal een ontstekingsreactie en pijn geven. Het lichaam gaat proberen de gewrichten te stabiliseren en er zal nieuw botweefsel gevormd worden in de gewrichtskapsel (kapsel dat om het gewricht zit).
Welke gewrichten worden vooral aangetast bij een kat?
In principe kan artrose alle gewrichten aantasten, maar er zijn bepaalde gewrichten extra gevoelig: de ellebogen en de heup- en kniegewrichten.
Hoe herkent u artrose bij uw kat?
Het belangrijkste symptoom van artrose is pijn! Echter bij de kat is het vaak moeilijk om vast te stellen dat hij/zij (chronisch) pijn heeft.
Er is gelukkig een aantal symptomen die een aanwijzing geven dat de kat pijn heeft.
Verandering in gedrag:
- meer gestresst in huis. Dit kan zich uiten in tongelen, gapen, pootje heffen, meer likken, hijgen, siddering door de rug.
- angstiger.
- meer mauwen in een poging te communiceren naar de eigenaar.
- agressiever naar de eigenaar of andere huisdieren.
- minder poetsen, geeft vachtveranderingen zoals klitten. De kat kan het achterlijf moeilijker bereiken.
Verandering in mate van beweging:
- kat springt minder op het bed of de vensterbank
- is minder lang buiten, komt de tuin niet meer uit.
- krabt minder aan het behang of de bank waarbij de kat zich moet uitrekken.
- minder vaak een "gek uurtje" waarbij de kat door de kamer rent of met een propje willen spelen.
Overdreven poetsgedrag:
- als de kat zichzelf veel wast komt endorfine vrij waardoor de kat zich beter voelt. Te vergelijken met nagelbijten van de mens.
Anders reageren dan de eigenaar gewend is:
- niet meer geaaid willen worden
- niet meer opgepakt willen worden
- niet meer langs de benen strijken
- eigenaar niet meer begroeten als deze thuis komt.
Onzindelijkheid:
- onzindelijkheid doordat het pijn doet om in de kattenbak te komen.
Herkent u een of meerdere klachten bij uw oudere kat dan is het verstandig een bezoek aan uw dierenarts te brengen.
Wat kunnen we doen voor een kat met artrose?
Artrose is een proces dat niet te stoppen of te genezen is, maar dat wel in grote mate met medicijnen en speciaal voer kan worden afgeremd.
Meloxicam voor de kat
Allereerst is het belangrijk om de pijn te bestrijden en de ontstekingsreactie af te remmen met een NSAID. Er is een middel op de markt, met als werkzame stof meloxicam, deze meloxicam kat is speciaal ontwikkeld is voor katten met chronische pijnklachten ten gevolge van artrose. Dit middel is ontstekingsremmend en pijnstillend, gebruiksvriendelijk, veilig en kan langdurig worden gebruikt. Het is geregistreerd voor de verlichting van ontsteking en pijn bij chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat.
j/d* voer van Hill's Pet Nutrition
Een tweede peiler van de de therapie is het dieet. Wij adviseren een voer te geven dat rijk is aan glucosamiden en visolien om het gewrichtskraakbeen te ondersteunen. J/D* voer van Hill's Pet Nutrition is een voer waar we goede ervaringen mee hebben.
Hoe werkt j/d* voer?
Hill's Prescription Diet j/d* voeding is een innovatief voer dat de pijn in de gewrichten helpt verzachten en de mobiliteit binnen 28 dagen beter maakt. Het is een unieke formule die hoge gehaltes aan EPA (Eicosapentaeenzuur) bevat, een omega-3 vetzuur dat in hoge concentraties voorkomt in visolie. Onderzoek heeft aangetoond dat EPA kan helpen om de functie van de gewrichten te behouden. EPA is een vetzuur dat het gen die het vrijlaten van kraakbeenvernietigende enzymen initieert uitschakelt. Natuurlijk glucosamine en chondroïtinesulfaat leveren de bouwstenen voor gezond kraakbeen. Toegevoegd L-carnitine helpt bij het in stand houden van het optimale lichaamsgewicht.
Lees verder over j/d* bij de Hill's website
Kan metacam en j/d* samen?
Als katten dierenartsen adviseren we het gebruik van feline j/d*.
Feline J/D* voeding is een alternatief of een aanvulling op NSAID's. Bij sommige katten is er zelfs geen NSAID meer nodig. Echter we hebben ook katten die een dagelijkse metacam kat dosering nodig blijven hebben om geen pijn meer te hebben. Vaak kan de dagelijkse dosering NSAID omlaag gebracht worden.
Zorg voor het juiste gewicht van uw kat
Uiteraard is ook de gewichtscontrole van groot belang, immers zware katten belasten hun gewrichten meer dan lichte katten. Zorg voor een juist gewicht bij uw kat. Indien uw kat overgewicht heeft laat de kat eerst afvallen. lees verder over Pino een kat met overgewicht ....
Een gewrichtscontrole site van Hill's Pet Nutrition
De fabrikant van J/d* voer heeft een mooie site gemaakt over de behandeling van gewrichtsproblemen bij katten door het geven van een speciaal voer.
Lees verder over de j/d*-site van hill's ....