Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Oogstmijt bij de kat: Trombiculose

De Trombicula autumnalis of oogstmijt wordt ook wel de herfstmijt genoemd. Het is een 8 potig, oranje mijtje (speldeknop groot) dat op de bodem leeft. De larve die voor de huidproblemen bij de kat zorgt is een 6 potig oranje geel stipje van 0,5 mm groot.

Een larve van een oogstmijt die problemen veroorzaakt is een 6 poti 0,5 mm groot beestje

Waar komen ze voor?
Ze komen plaatselijk in Nederland voor. Vooral op kalkhoudende gronden en speciaal in weilanden en grasstroken langs het water. Sommige dierenartspraktijken zien ze nooit, enkele praktijken zien ze regelmatig. De studenten diergeneeskunde die met ons meelopen geven steeds aan dat ze er nog niet eerder van gehoord hadden. Er wordt niet echt aandacht aan gegeven tijdens onze studie. Echter in andere landen (Engeland, Frankrijk, Noord Amerika) zie je deze mijten vaker.
Er is zelfs een wikipedia pagina aan deze zogenaamde harvest mite of aoûtat (op zijn Frans) gewijd.

Voor 2011: In de buurt van Utrecht zien we deze mijt in de weilanden bij het Theehuis Rhijnauwen, een populair uitgaansgebied voor honden langs de Kromme Rijn bij Utrecht.

De levenscyclus van de herfstmijt. Volwassen mijten leggen eieren, deze komen in de zomer uit, de larvale mijten gaan nadat ze zich gevoed hebben over in nymphen en hieruit ontstaan de volwassen mijten.

Echter bein augustus 2011 ook in de stad Utrecht ....
Dit jaar hebben we opeens 2 katten behandeld waarvan de eigenaren in Utrecht Oost wonen (aan de Tolsteegsingel en in de Herman Saftlevenstraat). De katten komen zeker niet in de buurt van de honden uitlaat gebieden waar we eerder de oogstmijt hadden opgemerkt. Het blijkt dus alsof deze oogstmijten de stad Utrecht hebben bereikt!

Wanneer kun je trombiculosis verwachten?
Rond augustus (de oogstmaand) kun je trombiculosis verwachten. In de nazomer en herfst komen de eieren uit die het jaar ervoor gelegd zijn. De uit het ei gekropen, 6-potige, parasitaire larven van deze mijt geven namelijk problemen. Ze leven van insecten en andere mijten. Ze klimmen ook op gras en laaghangende struiken. Zodra er een hond, kat of mens langskomt hechten ze zich hierop vast. De larven kleven aan de vacht en zorgen voor irritatie als ze op de huid komen. Nadat ze zich gevoed hebben gaan ze over in nymphen, deze ontwikkelen zich tot volwassen herfstmijten. Deze mijten leven op de grond gedurende de zomer en herfst en leven van plantaardig materiaal. Zodra ze eieren gelegd hebben gaan de mijten dood. De totale levenscyclus duurt ongeveer 2 maanden.

Symptomen
De mijten komen op en in de huid terecht en kunnen heftige jeuk veroorzaken. Als reactie gaat de kat eraan likken, bijten of krabben. Typisch is een rood verheven plekje waarin de mijten zijn samengeklonterd, deze zijn te zien als oranje rode plekjes. Ook kan een kat zich helemaal kaal likken.
Wat het meest opvalt is de jeuk!

Een afbeelding van huidproblemen bij een kat door de herfstmijten.

Bij een andere kat waren er diverse plekjes te zien.

Meerdere huidontstekingen bij een kat door de oogstmijten.

Deze kat had ten gevolge van atopische dermatitis (= atopie) gedurende het hele jaar last van huidproblemen. In augustus 2011 had de kat wel opeens hele erge jeuk. Bij het afkrabsel vielen de mijten op die je op de foto's hieronder onder de microscoop kunt zien.

Diagnose
Het zijn oranje kleurige mijten. Als ze op elkaar zitten kun je die met het blote oog zien. In een afkrabsel van de huid zie je de mijten onder de microscoop.

Een afbeelding van een herfstmijt onder de microscoop.

De larve in een detail opname ....

Een detail afbeelding van de herfstmijt.

De jeuk houdt aan nadat de larvale mijten al verdwenen zijn!

Indien de mijten niet meer zichtbaar zijn kan informatie over het stadsdeel waar de kat rondloopt en het voorkomen van de mijt in die omgeving tot een waarschijnlijkheidsdiagnose leiden.

Therapie
Een eenmalige wassing of sprayen met een middel tegen vlooien geeft vaak al verbetering doordat de nog aanwezige mijten afgedood worden. Echter herbesmetting kan weer plaatsvinden! Bij erge ontsteking of jeuk geven we antibiotica en een jeuk en ontstekingsremmend middel gedurende een paar dagen. Bij deze kat hebben we een kraag tegen het likken en bijten gebruikt.

Preventie
Preventief maandelijks antivlooienbehandeling helpt de infectie te voorkomen. Bij honden adviseren we een middel met permetrines erin, echter pas op met permetrines bij een kat.
Als alternatief kan een spray of pipet met het middel Frontline ® of Effipro ® bij de kat gebruikt worden om een infectie met Trombicula autumnalis voorkomen.

Indien U weet dat er in die periode herfstmijten voorkomen dan kunt U in die periode beter de kat binnen houden.

Naschrift: deze informatie komt voort uit eigen ervaring, het diergeneeskundig memorandum 52e jaargang - no 2 blz 48, zie herfstmijt bij de hond, en hetgeen erover bekend is op internet.


Terug naar de huidproblemenpagina van de kat


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan