Blaassteentjes tot blaasstenen
De blaasgruis kristallen kunnen in de blaas samenklonteren tot stenen met een grootte van enkele millimeters tot enkele centimeter's. Er kan een enkele steen aanwezig zijn in de blaas, maar ook meerdere stenen komen voor. Indien een kat niet veel drinkt en plast wordt de vorming van blaasgruis en blaasstenen in de hand geholpen.
Symptomen
De dieren hebben last met plassen wat zich uit door het doen van pijnlijke kleine plasjes. Soms zit er bloed in de urine. De katten gaan vaak op en neer naar de bak of plassen naast de bak of in huis.
Er kan blaasgruis ontstaan of er kunnen stenen ontstaan. Opvallend is dat als een kat kristallen in de urine heeft er geen stenen aanwezig zijn en andersom: bij stenen zien we maar zelden kristallen in de urine
Diagnose
Als er bloed in de urine aanwezig is zonder kristallen, of er is duidelijk een recidiverende blaasontsteking zonder kristallen dan kan er een steen in de blaas aanwezig zijn.
Een röntgenfoto of echo onderzoek van de blaas is nodig om vast te stellen of er stenen in de blaas aanwezig zijn.
Therapie
Als er met dit onderzoek stenen gezien worden in de blaas dan is in het merendeel van de gevallen een operatie noodzakelijk. Een andere behandeling is het geven van een dieet voer. Echter dit kan alleen als er struviet stenen aanwezig zijn.
Flushen
De blaasstenen bij een vrouwtjes kat kunnen als ze niet te groot zijn uit de blaas worden gespoeld (= flushen). Onder verdoving wordt de blaas met fysiologische zoutoplossing gevuld en daarna wordt de blaas samengeknepen zodat de vloeistof met kracht uitgespoeld wordt. Hierbij kunnen de blaasstenen meegespoeld worden.
Blaassteen operatie
Er wordt een verdoving gegeven door middel van een injectie. Hierna wordt de kat geïntubeerd en aan de gasanesthesie gelegd. De buik wordt geschoren en afgedekt met steriele doeken.
De huid en buikwand wordt geopend en de blaas wordt opgezocht.
Hierbij wordt de blaas geopend en de steentjes eruit gehaald, hierna wordt de blaas gespoeld.
De blaas wordt waterdicht gehecht en worden de buikwand onderhuid en de huid gehecht. De kat wordt in de verwarmde opname gelegd om bij te komen.
Als de kat uit zichzelf kan plassen mag het de volgende dag weer naar huis, met medicijnen - een pijnstiller ontsteking remmer en antibioticum.
Steenanalyse
De verwijderde stenen kunnen worden opgestuurd naar een laboratorium om te onderzoeken om welk soort kristallen het gaat. Dan kan er een voer gegeven worden die de vorming van deze stenen tegen gaat.
Welke stenen komen voor?
Bij gruis of zichtbare kristallen is er meestal sprake van struviet. De meest voorkomende (grotere) stenen zijn oxalaat stenen bij de kat.
Als afsluiter een kat met meerdere stenen in de blaas. Om zeker te zijn dat we alle stenen eruit halen tijdens de operatie spoelen we de blaas via de katheter die in de plasbuis zit stevig schoon.