Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan

Trombiculosis of herfstmijt bij de hond

Een hond die bij Rhijnauwen in de buurt van Utrecht gewandeld heeft heeft trombiculosis gekregen De Trombicula autumnalis of herfstmijt wordt ook wel de oogstmijt genoemd. Het is een, 8 potige, oranje mijtje (speldeknop groot) dat op de bodem leeft.

Waar komen ze voor?
Ze komen plaatselijk in Nederland voor. Vooral op kalkhoudende gronden en speciaal in weilanden en grasstroken langs het water. Sommige dierenartspraktijken zien ze nooit, enkele praktijken zien ze regelmatig. De studenten diergeneeskunde die met ons meelopen geven steeds aan dat ze er nog niet eerder van gehoord hadden. Er wordt niet echt aandacht aan gegeven tijdens onze studie. Echter in andere landen (Engeland, Frankrijk, Noord Amerika) zie je deze mijten vaker.
Er is zelfs een wikipedia pagina aan deze zogenaamde harvest mite of aoûtat (op zijn Frans) gewijd.

In de buurt van Utrecht zien we deze mijt in de weilanden bij het Theehuis Rhijnauwen, een populair uitgaansgebied voor honden langs de Kromme Rijn bij Utrecht.

De levenscyclus van de herfstmijt. Volwassen mijten leggen eieren, deze komen in de zomer uit, de larvale mijten gaan nadat ze zich gevoed hebben over in nymphen en hieruit ontstaan de volwassen mijten.

Wanneer kun je trombiculosis verwachten?
Rond augustus (de oogstmaand) kun je trombiculosis verwachten. In de nazomer en herfst komen de eieren uit die het jaar ervoor gelegd zijn. De uit het ei gekropen, 6-potige, parasitaire larven van deze mijt geven namelijk problemen. Ze leven van insecten en andere mijten. Ze klimmen ook op gras en laaghangende struiken. Zodra er een hond, kat of mens langskomt hechten ze zich hierop vast. De larven kleven aan de vacht en zorgen voor irritatie als ze op de huid komen. Nadat ze zich gevoed hebben gaan ze over in nymphen, deze ontwikkelen zich tot volwassen herfstmijten. Deze mijten leven op de grond gedurende de zomer en herfst en leven van plantaardig materiaal. Zodra ze eieren gelegd hebben gaan de mijten dood. De totale levenscyclus duurt ongeveer 2 maanden.

We hebben deze oogstmijten bij honden, katten en konijnen gezien in de periode van begin augustus tot eind september.

Symptomen
De mijten komen op de huid terecht en kunnen heftige jeuk veroorzaken. Huidlaesies worden meestal aangetroffen op huiddelen die contact maken met de grond zoals de kop, oren, voetzolen en buik en gaan met veel jeuk gepaard.

Als reactie gaat de hond eraan krabben, bijten of met de snuit over de grond wrijven. Typisch is de ontstoken tussenteenhuid of ontstoken neus. Ook rond de anus en buik kunnen klachten van jeuk optreden.

Bij mensen kan deze oogstmijt ook problemen veroorzaken!

Diagnose
Het zijn oranje kleurige mijten. Als ze op elkaar zitten kun je die met het blote oog zien.

De mijten zijn met het blote oog zichtbaar

Het zijn kleine beestjes 0,5 - 1 mm groot. Je kunt de 6 potige larvale oogstmijten onder de microscoop als diagnose gebruiken..

De mijten zijn met het blote oog zichtbaar en kunnen gedetermineerd worden onder de microscoop

De jeuk houdt aan nadat de larvale mijten al verdwenen zijn!

Indien de mijten niet meer zichtbaar zijn dan kan informatie over het uitlaatgebied en het voorkomen van de mijt in die omgeving tot een waarschijnlijkheidsdiagnose leiden.
De herfstmijten of oogstmijten kunnen in elk uitlaat gebied voorkomen. Nu we erop letten zien we steeds meer honden en katten met rode plekken die opeens ontstaan en die vreselijk jeuken.

De twee honden op de foto hieronder waren begin december 2012 aan het wandelen geweest. Na de wandeling hadden ze opeens jeuk en ontstond er een rode plek op de neus en op de voorpoot.

Opeens hadden deze twee honden jeuk en een rode plek gekregen

Therapie
Een eenmalige wassing of sprayen met een middel tegen vlooien en teken geeft vaak al verbetering doordat de nog aanwezige mijten afgedood worden. Echter herbesmetting kan weer plaatsvinden! Bij erge ontsteking of jeuk geven we antibiotica en een jeuk en ontstekingsremmend middel gedurende een paar dagen. Bij deze hond hebben we een kraag tegen het krabben en schuren over de grond omgedaan.

Een hond die bij Rhijnauwen in de buurt van Utrecht gewandeld heeft heeft trombiculosis gekregen, door de kraag voorkomen we dat er aan de wonden gekrabt wordt

Preventie
Preventief maandelijks antivlooienbehandeling helpt de infectie te voorkomen. We adviseren een middel met permetrines erin, bijvoorbeeld de spray (Defendog) of een vlooienshampoo (Defencare Shampoo). Ook kan fipronil spray (Effipro of Frontline) een infectie met Trombicula autumnalis voorkomen.

Indien U weet dat er in die periode herfstmijten voorkomen dan kunt U in die periode beter een ander uitgaansgebied opzoeken.

Onderstaande hond is half augustus 2009 uitgelaten bij de Kromme Rijn en heeft lekker door het gras gerend. Opeens was de hond scheef aan het lopen en bleek er een flinke wond in de lies en allemaal rode puntjes in de liezen aanwezig te zijn. Er waren geen vlooien gevonden en deze hond van bijna 12 jaar had nog niet eerder last van allergie gehad. We hebben het op de waarschijnlijkheids diagnose een irritatie door de herfstmijt gehouden.

Een hond die langs de Kromme Rijn in de buurt van Utrecht gewandeld heeft kreeg flinke uitslag en erge last van de huid

Soms zie je een echte ontsteking op de neus.

Een hond die vaak met de neus in de bladeren in het wroeten is

Naschrift: deze informatie komt voort uit eigen ervaring, het diergeneeskundig memorandum 52e jaargang - no 2 blz 48 en hetgeen erover bekend is op internet.


Terug naar de huidproblemenpagina


We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

Klik hier om naar onze mobiele of light website te gaan, ideaal om even snel openingstijden en spreekuurtijden te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan