We zullen op deze pagina de sterilisatie bij de hond bespreken en de redenen waarom wij een sterilisatie van de teef op jonge leeftijd adviseren. We zullen de sterilisatie beschrijven en de tekst met foto's toelichten.
De hond wordt voor het eerst loops op een leeftijd van 6-12 maanden. Wij adviseren de teef te laten steriliseren 2-3 maanden na de eerste loopsheid.
De belangrijkste redenen om een sterilisatie aan te raden:
Andere voordelen van het steriliseren zijn:
- geen loopsheid meer
- geen ongewenste dekking
- geen dracht
- geen schijnzwangerschap met (veel) melkgift
Wordt de hond dikker?
Een nadeel van steriliseren is dat de hond haar voer makkelijker om zet in vet en daardoor dus kan aankomen in gewicht. Dit kan voorkomen worden door de hond preventief een light-dieet of wat minder eten te geven.
Incontinentie
Een ander nadeel is incontinentie na sterilisatie. Dit kan af en toe voorkomen bij grotere honden (> 20 kg). We raden aan om grotere honden 1 keer loops te laten worden. Door de werking van de vrouwelijke hormonen op de blaashalsspier is er een kleinere kans op incontinentie. Bij kleinere honden zie je zelden of nooit incontinentie na sterilisatie.
Zijn er alternatieven?
Om de loopsheid uit te stellen kan de prikpil gegeven worden. Het woord zegt het al: een injectie om de loopsheid te onderdrukken. Deze injectie dient dan iedere 6 maanden gegeven te worden. Wij raden deze injectie echter af in verband met de nadelen: o.a. suikerziekte, melkkliertumoren en baarmoederontsteking.
Zeker het gegeven dat er een verhoogde kans is op het ontstaan van melkkliertumoren, is een sterk argument om steriliseren te verkiezen boven de prikpil.
Sterilisatie of castratie?
Er wordt steeds gesproken over een sterilisatie. In feite is het een castratie aangezien je de eierstokken (en eventueel de baarmoeder) weghaalt.
Hoe gaat een sterilisatie van de teef in zijn werk?
U kunt een afspraak maken wanneer de sterilisatie gaat plaatsvinden. 's Ochtends brengt u de hond en nemen we haar op. Als ze erg zenuwachtig is, kunt u een afspraak maken om bij de narcose injectie aanwezig te zijn. Voor de verdoving voeren we een pre-anaesthetisch onderzoek uit. Dit houdt in dat we eerst onder andere naar het hart en de longen luisteren. Als dit in orde is krijgt ze een injectie met narcosemiddel. Zodra ze slaapt, krijgt ze een antibioticum-injectie en een pijnstiller, wordt de buik geschoren en wordt ze naar de operatiekamer gebracht. Uw hond krijgt een "tube" in de luchtpijp en we sluiten haar aan op de gasanaesthesie- en de bewakingsapparatuur. Het operatieveld wordt gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd.
De eigenlijke operatie
De hond wordt met steriele doeken afgedekt. Er wordt een snede in de huid gemaakt en de buik wordt geopend. De eierstokken worden uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd. Als de baarmoeder verdikt is, wordt deze ook verwijderd. De buikwand wordt in 3 lagen gehecht: de spierwand, onderhuid en de huid.
Wakker worden
Na de operatie gaat uw hond terug naar de voorbereiding en worden de oren, tanden en nagels gecontroleerd en indien nodig behandeld. Als alles klaar is gaat de hond naar de recovery waar ze kan uitslapen.
Weer naar huis
Als u 's middags belt wordt beoordeeld hoe wakker uw hond is en hoe laat u haar weer kunt ophalen. Ze gaat pas naar huis als ze weer goed kan lopen. We adviseren wel haar met de auto te komen ophalen.
We geven een speciaal voer mee om die avond aan uw hond te geven. U krijgt een nazorgformulier mee waarop staat beschreven waar u de eerste dagen na de operatie aan moet denken, ook krijgt u medicijnen mee zoals 2 soorten pijnstillers (een NSAID en een opiaat) om de dagen na de operatie aan uw hond te geven.
Wat te doen als uw hond aan de wond zit?
Als u van te voren weet dat uw hond aan de wond gaat likken of als dit blijkt in onze opname dan kan er een kraag om de nek (een soort lampenkap) omgedaan worden of een zogenaamd rompertje van MPS worden aangetrokken.