Atopie
Atopie is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties. Een andere term is atopische dermatitis.
Het principe van atopie is te vergelijken met hooikoorts bij de mens. Bepaalde allergenen (graspollen, huisstof-mijten) worden ingeademd en de hond gaat hier heftig op reageren. Niet zoals bij mensen met snotteren en niezen, maar met jeuk en huidontstekingen. Vaak zijn de klachten veroorzaakt door pollen seizoensgebonden, andere allergenen kunnen het hele jaar problemen geven.
Leeftijd
Bij 75% van de atopische honden beginnen de klachten al op jonge leeftijd (jonger dan 3 jaar). Deze honden hebben steeds last van periodes met jeuk en huidontstekingen. Het kan seizoensgebonden (pollen) maar ook gedurende het gehele jaar zijn.
Welke hondenrassen?
Bepaalde rassen zijn hiervoor gevoelig: o.a. West Highland White Terrier, Cairn Terrier, Jack Russel Terrier, Poedel, Malthezer Leeuwtje, Duitse herder, Boxer, Golden retriever, Labrador retriever.
Symptomen
Atopie bij de hond gaat gepaard met veel jeuk. Vooral bij honden met een lichte vacht zie je dat door het likken aan de poten de vacht verkleurd, zie foto hiernaast. Kale plekken rond de ogen, de poten en ellebogen zijn kenmerkend voor atopie.
Wordt de allergie chronisch (= steeds terugkerend of langdurig aanwezig) dan kan een verdikking van de huid optreden en de huid kan zwart verkleuren. Dit noemen we een zogenaamde olifantenhuid.
Oorontsteking
Omdat de binnenkant van de oorschelp met huid bekleed is, komt nogal eens een chronische oorontsteking voor.
Diagnose
Er moet onderscheid gemaakt worden tussen atopie en andere allergien of parasieten zoals vlooien en vlooienallergie, voedselallergie, contactallergie of allergie op toegediende medicijnen. Naast vlooien kun je bij parasitaire infecties denken aan mijten (demodex, sarcoptes) en nog veel meer.
Door een intradermale huidtest of door een bloed serumtest wordt gekeken of er allergenen aangetoond kunnen worden waar de hond gevoelig voor is.
Therapie
Het is van belang om de huidontsteking tot rust te brengen met behulp van antibiotica en jeukremmers en eventueel jeukstillende shampoos.
Er zijn diverse soorten ontstekingsremmende en jeukonderdrukkende middelen.
Zoals bijvoorbeeld corticosteroiden, cycloporines en antihistaminica.
Sinds 2016 is er een nieuw medicijn een janus-kinaseremmer (JAK-remmer) lees verder over dit medicijn.
Een andere manier is om niet de symptomen te bestrijden, maar de oorzaak aan te pakken door de hond te Hyposensibiliseren. Door middel van bloedonderzoek wordt gezocht naar de allergenen die een rol spelen bij de allergie. Als die allergenen opgespoord zijn kan er een zogenaamde hyposensibilisatietherapie ingezet worden. Deze bestaat uit een reeks injecties waarbij de hond als het ware steeds ongevoeliger gemaakt wordt voor het allergeen waartegen hij een allergische reactie ontwikkeld.
Werkt het altijd?
Bij 70% van de honden die deze behandeling ondergaan slaat de hyposensibilisatie aan. Bij sommige van deze honden is in de ergste periodes gedurende het jaar nog de jeukonderdrukkende middelen nodig.
en die 30%
Helaas is er dus ook een groep honden waarbij het hyposensibiliseren niet werkt. Hetzij doordat er met het onderzoek naar de allergenen niet een testbaar en dus behandelbaar allergeen gevonden kan worden. Hetzij doordat de hyposensibilisatie niet aanslaat.
De fabrikant
We laten het afgenomen bloed testen bij Artuvetrin. Lees verder op de site van Artuvetrin ....