Beenmergdepressie bij de vrouwelijke fret


Omdat een vrouwtje pas een eisprong heeft nadat ze gedekt is zal ze gedurende een aantal maanden loops blijven (van maart-augustus). Ze staat hierdoor langere tijd onder invloed van vrouwelijke hormonen. De hoge hormoonspiegels in het bloed veroorzaken een slechte functie van het beenmerg waardoor een tekort aan rode en witte bloedcellen ontstaat. Hierdoor ontstaat bloedarmoede en kunnen er ontstekingen optreden. Loopse vrouwtjes kunnen al 2 maanden na het begin van de loopsheid problemen krijgen en sterven. Meestal duurt het echter langer voor er symptomen optreden.

Symptomen

De eerste symptomen zijn een loops fretje met wat slijmerige uitvloeiing uit de vagina, gewichtsverlies, te bleke slijmvliezen en kaalheid onder de buik en van de staart.

In ernstige, meestal fataal verlopende gevallen wordt de fret lusteloos en wil niet meer eten. Er kunnen diverse bloedingen in de huid optreden, het dier kan verlamd raken en er kan een baarmoederontsteking of longontsteking ontstaan.

Behandeling

Als de conditie het toe laat, is een sterilisatie de beste oplossing. Bij een zieke fret kan de narcose een te groot risico worden, dan kan een injectie met 50-100 IE HCG een goede mogelijkheid zijn om het vrouwtje uit de loopsheid te halen. Als ze weer min of meer is opgeknapt dan kan ze zo snel mogelijk gesteriliseerd worden.

Preventie

Het beste kunnen vrouwtjes, waar niet mee gefokt wordt, gesteriliseerd worden op 6-8 maanden leeftijd. Het is ook mogelijk om bij de dierenarts een anti-loopsheid injectie te halen. Nadeel is dat de loopsheid soms na 1 maand weer terugkomt en dat er door deze injectie een grotere kans is op baarmoederontsteking.