Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Diabetes mellitus of suikerziekte bij een cavia


Een cavia krijgt opeens witte lenzen in het oog ....
De eigenaar komt met een cavia met cataract bij ons langs omdat de lensverkleuring opvalt. Bij konijnen zien we cataract tgv E. cuniculi, maar bij cavia s is dit in bijna alle gevallen door diabetes mellitus. We zien deze cataract bij cavia's die overgewicht hebben.

Symptomen van suikerziekte bij de cavia:

  • Overgewicht
  • Cataract - lensverkleuring
  • Veel drinken en veel plassen (een nat hok)
  • Regelmatig blaasontsteking

    We controleren bij deze klachten de urine en zien dan een verhoogd suiker in de urine (glucosurie). Daarna controleren we met bloedonderzoek of er ook een verhoogd glucose in het bloed aanwezig is.

    Behandeling van suikerziekte ....
    We hebben de laatste maanden uitgezocht wat we hier aan kunnen doen qua voer en medicijnen.

    Als voorbeeld cavia Loetje: er is een lensverkleuring en in de urine is glucose te zien. Ook bij een cavia is er een nierdrempel van ongeveer 10 mmol/l voordat er lekkage van glucose naar de urine is vanuit de nieren.

    Cavia Loetje heeft cataract en suikerziekte

    We hebben bij Loetje het gehalte aan glucose in het bloed bepaald - er is 15,2 mmol/l in het bloed aanwezig. Voor het bepalen van het gehalte aan glucose in het bloed maken we gebruik van een G Pet Plus. Je hebt dan maar weinig bloed nodig.

    Bloedafnemen met een G pet plus bloed glucosemeter

    Met de eigenaresse van Loetje hebben we besloten om te starten met een aanpassing van het voer. We hebben het aanbod van glucose in het voer verminderd en kijken of het nu beter gaat.

    Bij de cavia komt Diabetes type 2 voor ....
    Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan of het lichaam reageert niet goed op insuline, er is een ongevoeligheid voor insuline!

    Vroeger werd diabetes type 2 bij mensen ouderdoms suikerziekte genoemd maar het komt tegenwoordig ook veel bij te dikke jongeren voor. Insuline regelt normaal het bloedsuiker en kan zijn werk niet doen. Het suiker in het bloed blijft verhoogd. We zien deze vorm het meest bij de cavia!

    Diabetes type 1 ....
    Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. De insuline kan worden toegediend met een injectie. De therapie met insuline is de aangewezen behandeling bij diabetes type 1.

    Echter als er een ongevoeligheid is, zoals bij diabetes type 2, dan zal het toedienen van insuline geen goede resultaten geven.

    Hoe behandel je diabetes type 2 bij de cavia:
    Stap 1: Voeding aanpassen: verminderen van de glucose inname ....
    De belangrijkste stap is om de glucose inname te verminderen door het voer te veranderen: Hoog vezel, laag vet en geef groentes met laag suiker. Geen snoepjes en fruit. Timothy hooi of grashooi.

    Er is een mooie site over diabetes bij knaagdieren met een stappenplan om de voeding aan te passen en er is speciale voeding met laag suikergehalte: DRD knaagdierwinkel met suikerarme voeding voor de cavia .....

    Het suikergehalte in het bloed van Loetje ging naar beneden, maar daalde onvoldoende!

    Het bloedsuiker gaat naar beneden met de voeraanpassing

    Wat te doen als het suiker hoog blijft?
    Stap 2: Medicijnen geven om glucose in het bloed te verlagen ....
    Indien een cavia, na aanpassing van de voeding nog steeds een te hoog bloedsuiker heeft dan kan er gekozen worden voor medicatie om het bloedsuiker te verlagen = anti-glycemische medicatie. Bij mensen met diabetes type 2 worden ook medicijnen gebruikt om het bloedsuiker te verlagen en in de literatuur hebben we informatie gevonden over bloedsuiker verlagende medicijnen bij de cavia.

    Medicijnen om het bloedsuiker te verlagen

    We zijn bij Loetje begonnen met medicijnen, om samen met de voeraanpassing, te kijken of het suikergehalte in het bloed gaat dalen.

    We zijn nu 3 weken verder met Loetje en het gaat beter, is levendiger en eet goed. We hebben een bloedmonster genomen door de nagel iets te ver in te knippen en daarna bloem op de nagel gedaan om de bloeding te stoppen.
    Het glucose gehalte in het bloed was 12,8 mmol/l. Er was geen glucose in de urine te zien.

    Het bloedsuiker wordt gemeten door een nagel af te knippen.

    Omdat het bloedglucose gehalte nog te hoog was hebben we de medicatie met 25% verhoogd en een paar weken later weer het bloedglucose bepaald.

    Het bloedsuiker is normaal

    Het bloedsuiker is genormaliseerd met de hogere dosis ....

    Wat betreft insuline injecties ....
    Bij cavia's komt met name dus type 2 diabetes mellitus voor met insuline resistentie en zijn insuline injecties niet de eerste keus. Alleen als voeraanpassing en anti-glycemische medicatie onvoldoende werkt zijn insuline injecties te overwegen.

    We hebben zelf geen ervaring met insuline injecties hetzij, kortwerkend of langwerkend, en we kunnen er in de literatuur ook niet veel over vinden.

    Samenvatting ....
    Als een cavia overgewicht heeft en veel drinkt en plast en/of cataract heeft dan kan suikerziekte de oorzaak zijn. Door middel van voeraanpassing en eventueel het geven van bloedsuiker verlagende medicijnen kan de diabetes mellitus worden behandeld. Het geven van insuline injecties bij suikerziekte bij een cavia is niet de aangewezen weg omdat er bij cavia's type 2 diabetes mellitus aanwezig is en dit reageert niet goed op insuline injecties.

    Suikerziekte bij een cavia?
    Mocht u als dierenarts geïnteresseerd zijn in onze behandeling met voer en eventueel medicijnen dan kunt u ons een email sturen.



  • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze bibliotheek om meer informatie ovar cavia's te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan